'Kus' de graVuur van de maand september! Breng een bod uit via de knop graVuur

Welkom » Wandel & Schilder - retraite

Wandel & Schilder - retraite | 12-15 mei 2021

 

Herbronnen

Dit Vlaamse woord Betekent volgens het Vlaams woordenboek bezinnen en oriënteren. Oriënteren heeft vaak te maken met richting bepalen. Je bezinnen ligt dichter bij het zoeken van zingeving of even stilstaan. Dit is precies de kern van een wandel-, en schilderretraite. Het wandelen in de natuur, het beleven van stilte het aandachtig leren kijken het bezig zijn met vorm, ritme, kleur en beeld. Dit alles helpt je bij het bezinnen je (her) oriënteren en herbronnen. We gunnen jou een paar zinvolle dagen rondom dit prachtige woord herbronnen

Programma onderdelen:

 

Het schilderen

Schilderen is een prachtige manier om contact te maken met je binnenwereld. Door eenvoudige oefeningen helpt hij je op gang. Zo starten we elk blok met een kleine openingsoefening. Afhankelijk van behoefte kan er meer of minder begeleiding worden gevraagd.

 

De wandelingen
Tijdens deze retraite zullen we verschillende wandelingen doen. Zoals in de ochtend een stilte-wandeling van ongeveer 1 uur. De intentie van een stilte-wandeling is om in de rust van de ochtend de dag te beginnen. Zo de dag te begroeten en te ontvangen, hoor en voel de stilte van de wind de vogels en omgeving. Zo de dag beginnen zonder gelijk in de actie of sociaal te zijn, geeft een ontmoeting met jezelf.

 

Middag-wandeling

Naast de schilder activiteiten gaan we begin van de middag samen aan de wandel. We lopen dan door de kempen, waarbij we aandacht hebben voor vormen en lichtval. Onderweg zullen we daarbij ook soms even stilstaan, om inspiratie voor het schilderen op te doen. De wandelingen zullen ongeveer 10Km zijn, in een gewoon wandeltempo.

 

Inspiratie en meditatieve momenten

In de avonduren zullen we de dag afsluiten met diverse vormen van inspiratie en meditaties.Daarbij gebruiken we onderander klankschalen, geleide mediaties. Deze dagsluiters diepen we  onderwerp wat verder uit. We kijken naar pelgrimeren resoneren en je eigen dag ritme.

Aansluitend is er een korte meditatie waar in we dit onderwerp praktiseren:

  • Pelgrimeren door Ben Noorloos – aansluitend een dagsluiter in Keltische spiritualiteit
  • Resoneren door Ben Noorloos – aansluitend een klankschaal meditatie
  • Je eigen dag  orde maken door André Bikker – aansluitend een geleide meditatie

 

Locatie

Als locatie is een bijzondere inspirerende omgeving gekozen, namelijk de Pelgrimshoeve in Vessem, zie kaart. De pelgrimshoeve is een locatie waar vele hun wandel of fietstocht naar Santiago de Compostela of Rome beginnen. Het is ook een herberg aan de weg van kom hier tot rust en trek weer verder over je levenspad. De pelgrimshoeve is gelegen in het plaatsje Vessem in de Brabantse Kempen, ten westen van Eindhoven. Tevens een mooie locatie om vandaan te wandelen. De boerderij is een oude zogenaamde lang gevel boerderij, welke een rijke historie draagt in Vessem, direct gelegen naast de kerk. Zo is het in verleden een vakantie boerderij geweest voor mensen met een beperking opgericht door de congregatie van de broeders uit Heilo. Daarna heeft het dienst gedaan als een convent voor een groep broeders van deze congregatie. Rond het jaar 2000 is de laatste broeder Fons er de pelgrimsherberg begonnen, welke nu door de stichting pelgrimshoeve Vessem met vrijwilligers wordt voortgezet.

 

De retraite begeleiders

Ben Noorloos – Wil met je op pad en onderweg gaan, om samen een stukje van je levenspad te delen. Door elkaar te inspireren en te mogen zijn wie je bent, kom je tot thuis bij jezelf. Door met wandelen en te werken met klankschalen te werken, vanuit mijn organisatie van Ben…Onderweg, gaat alles meer met elkaar resoneren. Dan voel je je gezien en thuis, het helpt je te Herbronnen en openstaan voor je eigen levenspad.

André Bikker – Als beelden kunstenaar wil hij je graag helpen door middel van tekenen, schilderen en meditatie te herbronnen. Met jarenlange ervaring in het geven en begeleiden van schilderretraites is in diverse abdijen als eigenaar van De Schilderschool, heeft André Jaren ervaring in het begeleiden van mensen in hun (creatieve) proces.

 

Materialen:
Wij zorgen voor alle materialen, zoals schilderezels, tekenmateriaal en verf. Op locatie werken we op schilder papier met acrylverf, dit zit bij de prijs in. Mocht je op doek willen weken kan dat. er zijn diverse schilder doeken beschikbaar die je tegen kostprijs ter plekke kan aanschaffen.

 

Datum en Deelname kosten:
Voorjaar 12-15 mei 2022

Deelname € 375 p.p., all-in, volpension

Deelnemers min. 8 max. 10 personen

Info: Ben Noorloos of André Bikker