Wandel & Schilder - retraite 

Wij bieden wandelen en schilderen aan binnen het prachtig dagritme van Nieuw Sion. Voel je vrij om deze dagen je eigen route te bewandelen. 

Datum: dinsdag 30 mei  t/m vrijdag 2 juni 2023 (de week van Pinksteren)
Locatie: klooster Nieuw Sion, Vulikerweg 6, 7431 PJ Diepenveen (Deventer)

 

LET OP ER ZIJN NOG 2 PLEKKEN VRIJ. MOCHT JE DAARNA AANMELDEN KOM JE OP DE WACHTLIJST.

WIJ LATEN DAT BINNEN 24 UUR WETEN MOCHT DAT ZO ZIJN.

 

Herbronnen

Dit Vlaamse woord betekent volgens het Vlaamse woordenboek ‘bezinnen en oriënteren’. Oriënteren heeft vaak te maken met richting bepalen. Je bezinnen ligt dichter bij het zoeken van zingeving of even stilstaan. Dit is precies de kern van een wandel- en schilderretraite. Het wandelen in de natuur, het beleven van stilte, het aandachtig leren kijken, het bezig zijn met vorm, ritme, kleur en beeld. Dit alles helpt je bij het bezinnen, je (her) oriënteren en herbronnen. We gunnen jou een paar zinvolle dagen rondom dit prachtige woord herbronnen. Het programma is facultatief dus leg je zelf geen druk op dat je aan alles mee zou moeten doen.
 
Het schilderen
Schilderen is een prachtige manier om contact te maken met je binnenwereld. Door eenvoudige oefeningen helpt André je op gang. Zo starten we elk blok met een kleine openingsoefening. Afhankelijk van jouw behoefte kan er meer of minder begeleiding worden gevraagd. We werken in een huiskamer en indien het weer het toelaat buiten. In de huiskamer kan je ook zelfstandig werken op je eigen tempo.
 
De wandelingen


Nieuw Sion wordt omgeven door landgoed De Kranenkamp, het noordelijke deel is in het bezit van de familie Houck het aangrenzende midden – en zuidelijke deel wordt beheerd en onderhouden door de Stichting IJssellandschap en meerdere pachters. Het stuk bos, waar bezoekers van Nieuw Sion veel wandelen, dateert uit omstreeks 1600 en draagt nog sporen van de Engelse landschapstuin die er ooit werd aangelegd. Heuveltjes, slingerende paden en een rietgedekt theehuis scheppen een unieke omgeving, die uitnodigt tot meditatief wandelen. Het landhuis dat er ooit stond is verdwenen, maar de voormalige vijver is er nog, als een poel in het bos, waarin de hemel zich dagelijks spiegelt. Voor Nieuw Sion is de omliggende natuur een deel van de kracht van de abdij. Dit uit zich bijvoorbeeld in een ochtend stilte-wandeling van ongeveer een uur. De intentie van een stiltewandeling is om in de rust van de ochtend de dag te beginnen. Door zo de dag te begroeten en te ontvangen, hoor en voel je de stilte van de wind, de vogels en de omgeving. Zo de dag beginnen zonder meteen in de actie of sociaal te zijn, geeft een ontmoeting met jezelf.
 
Middagwandeling
Naast de schilderactiviteiten gaan we aan het begin van de middag samen aan de wandel. O.a. loop-meditatie in Berceuse, waarbij we aandacht hebben voor vormen en lichtval. Dit is in de zijtuin aan de oostkant van de abdij. Hier is de beroemde berceau een levende idylle, waar je geweest moet zijn om te weten hoe bijzonder dit natuurbouwwerk is. Onderweg zullen we soms even stilstaan, om inspiratie voor het schilderen op te doen. De middagwandelingen zullen ongeveer 10 km lang zijn, in een rustig wandeltempo.
 
Inspiratie en meditatieve momenten
In de avonduren zullen we de dag afsluiten met diverse vormen van inspiratie en meditaties. Daarbij gebruiken we onder andere klankschalen en geleide meditaties. Tijdens deze dagsluiters diepen we onderwerpen wat verder uit. We kijken naar pelgrimeren, resoneren en je eigen dag ritme.
Pelgrimeren door Ben Noorloos – aansluitend een dagsluiter in Keltische spiritualiteit
Resoneren door Ben Noorloos – aansluitend een klankschaal meditatie
Je eigen dag orde maken door André Bikker – aansluitend een geleide meditatie

Daarnaast is het mogelijk om de vieringen samen met de oecumenische woongemeenschap mee te maken. Je kiest hier zelf wat bij je past de diverse vieringen zijn facultatief.
 

Locatie
Als locatie is een bijzondere inspirerende omgeving gekozen, namelijk Klooster Nieuw Sion. Je logeert in een luxe c met een wasbak op de kamer. De gerenoveerde douche en toilet zijn op de gang.  

 

De retraite begeleiders
Ben Noorloos – Wil met je op pad en onderweg gaan, om samen een stukje van je levenspad te delen. Door elkaar te inspireren en te mogen zijn wie je bent, kom je thuis bij jezelf. Door met wandelen en klankschalen te werken, vanuit mijn organisatie van ‘Ben…Onderweg en Klankschalen-Ermelo‘, gaat alles meer met elkaar trillen/resoneren. Dan voel je je gezien en thuis, het helpt je te Herbronnen en openstaan voor je eigen levenspad.


André Bikker – Als beeldend kunstenaar wil hij je graag helpen door middel van tekenen, schilderen en meditatie te herbronnen. Met jarenlange ervaring in het geven en begeleiden van schilderretraites is in diverse abdijen als eigenaar van De Schilderschool, wil André inspireren door zijn manier van begeleiden van mensen in hun creatieve-, en geestelijke proces.
 
Materialen:

Wij zorgen voor alle materialen, zoals schilderezels, tekenmateriaal en verf. Op locatie werken we op schilderpapier met acrylverf, dit zit bij de prijs in. Mocht je op doek willen werken, dan kan dat. er zijn diverse schilderdoeken beschikbaar die je tegen kostprijs ter plekke kan aanschaffen.
 
Datum en kosten

Dinsdag 30 mei t/m vrijdag 2 juni 2023 (de week van Pinksteren)
Via het aanmeld formulier kom je op de lijst.

Voor je verblijf van 3 nachten inclusief, linnengoed, handdoeken, 3 maaltijden, koffie en thee, en de teken-, en schildermaterialen met als uitzondering van de schilderdoeken, deze zijn vrije keus en niet noodzakelijk, op locatie te koop.

 

Voor het gehele programma betaal je €475,-. Aanmelden kan eenvoudig via het aanmeld formulier en de betaalknop op deze pagina. Het aantal plaatsen is beperkt 13-15 deelnemers dus wacht niet te lang.